最新消息

【學代選舉 正式招募】

26805304_1191786867619173_1056397269699452633_n.jpg

第38屆社工學聯學生代表開始招募啦🎊

如果你想係新一年挑戰自己 突破自己💭💭💭
如果你想係新一年探索多啲 得到更多經驗💭💭💭
如果你想係新一年認識唔同院校嘅同學 甚至為佢地服務💭💭💭
如果你熱衷參與社會事務 想為社會帶來改變💭💭💭

咁就唔好猶豫,快啲報名啦!

由今日開始至26/1,係報名期啊!院校有意參選人記住報名啦
有意參選嘅同學請於2018年1月15日至1月26日期間將附件中嘅學生代表報名表格填妥並email至本會(hkfsws@gmail.com)
我地會係收到報名72小時內回覆申請人🙇🏻

咪住‼️

如果你心郁郁但係又想知道多啲😈
歡迎參加 24/1 上莊分享會🎉🎈

如有查詢,歡迎聯絡
內務秘書 張曉彤(9238 3599)
時事及資訊秘書 蘇丹嵐(5139 1513)

—————————
第三十八屆香港社會工作學生聯會幹事會學生代表申請表:
https://drive.google.com/…/1sR0Ty2bHFhLGVgtUk_JJ4N-Kj…/view…

第三十八屆香港社會工作學生聯會幹事會學生代表產生時間表:
https://drive.google.com/…/1bIclv4oa3PNLKq85QMhScHtk_…/view…

會章及學生代表選舉細則附件:
https://drive.google.com/…/1BtYgx8zjnakCs297rJiQrmXwy…/view…

【守護香港元旦大遊行立場書】

元旦歲末將至,新一年即將到臨,回顧2017年,看似平安過渡,但實質香港正面臨禮崩樂壞的情況,暴政的爪牙慢慢地張開,令香港各方面都面臨嚴峻考驗。由橫洲及新界東北被暴力收地、強推一地兩檢、拘捕政治犯、粗暴取消議員資格、建制派企圖修改《議事規則》等可見苛政橫行,對於市民的聲音更毫不忌憚,肆意將其旨意強加於香港市民的頭上,把一小攝社會既得利益者的快樂,建築於多數小市民的痛苦上。

在這一年,香港市民的生活不單沒有改善,反而財團的壓榨、制度的剝削更使貧苦大眾的生活百上加斤。2004年,政府將房委會資產賤賣予領匯,其高昂的租金逼走不少的小商戶,更使百物騰貴;2017年,領展更分拆出售其下物業,料租金更將會上調,無疑令市民生活負上重擔。海麗邨清潔工罷工、國泰勞資加薪談判等事件可見集體談判權的重要性,然而廢除集體談判權至今已二十年,政府仍無力令市民在資本家手中得到保障,使作為工人的勞苦百姓受到資本家的欺壓仍然只能忍氣吞聲。爭取全民退休保障至今近廿載,政府仍無意予以實行保障市民的退休生活,實令人大叫失望。

2018年,為新的一年,理應有新的希望、新的開始。因此,本會希望政府在新一年能夠改善民生,使市民的生活能於財團的壓榨中得到保障,令市民得到安穩的生活,消除社會的不公。然而,權貴磨刀霍霍,市民的生活豈有改善的空間?香港社會豈有平等存在?香港豈有未來可言?因此,本會亦於新一年繼續向權貴宣戰,以眾多的小小微光,驅走赤色巨獸的陰霾,照亮香港的前程。本會亦願化作一聲春雷,驚醒夢中人,使他們不再沉默,一同向權貴發出最大的咆哮,一顯人民的力量。

香港社會工作學生聯會
二零一七年十二月三十一日

【社工學聯會衣Giveaway!】

【冬天同會衣之間嘅矛盾對決】
究竟冬天要點樣著會衣?又凍但又覺得件會衣好靚好想著,可以點啊?!?!
想知有咩解決方法就記住睇以下片段~

與此同時

【社工學聯會衣Giveaway!】
為左答謝大家踴躍購買會衣,我哋決定舉行大抽獎!人人有份永不落空!
只要做齊三個step,就可以參加抽獎啦!
1)Like呢個post
2)Like我地嘅Facebook Page:社工學聯 FSWS
3)tag三個社工/社工學生

獎品:會衣1件(可自選顏色、尺寸)
名額:5個

最重要嘅Deadline :2018年1月7日 23時59分
更加重要嘅公佈得獎者日子:2018年1月10日
所以大家記住留意我哋個Page啦!

***Giveaway將會隨機進行,抽出做齊三個step嘅你哋!
利申:社工學聯幹事會有最終決定權

咪住

【會衣現貨訂購】
如果你想直接買會衣,但又錯過左上次預訂嘅deadline,又想確保有會衣著,咁宜家就可以訂啦!

訂購網址:https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdijv50fHE1vf…/formResponse
👆🏻上面呢條link已經有晒所有你需要知你想知嘅資料!

注意事項:
1. 會衣不設退換,包括不合尺寸

活動負責人:
福利秘書 唐嘉敏 (Kaman) 5191 9558
宣傳秘書 林樂怡 (Tweety) 5106 1897